LOCATIE

Het 30e LSA Symposion vindt plaats op vrijdag 25 januari 2019. De locatie is de Van Nelle Fabriek aan de Van Nelleweg 1 in Rotterdam. De Van Nelle Fabriek is zeer goed bereikbaar met de auto en ligt op slechts 8 minuten met de bus van Rotterdam CS of Schiedam CS.

Het Symposion wordt op donderdag 24 januari 2019 voorafgegaan door de 30e Algemene Ledenvergadering en het lustrumfeest (uitsluitend voor LSA leden). Voor een routebeschrijving klik hier.

Van Nelle Fabriek | van tabak naar cultuur
De modernste fabriek van Nederland, innovatief en ondernemerschap op vele fronten. De Van Nelle Fabriek, de eerste daglichtfabriek van Europa, was de modernste fabriek van Nederland. Toonbeeld van het functionalisme. Geen bakstenen, maar beton. Geen draagmuren, maar kolommen. Een gevel van staal en glas. Een zee aan daglicht op de werkvloer.
Ook in aandacht voor het welzijn van de arbeiders liep de Van Nelle Fabriek voorop. Er waren sportvelden ter ontspanning, een fabriekstuin voor de middagpauze en modern sanitair voor de hygiëne. Van eens per week thuis wassen in een teil naar dagelijks douchen op het werk: ongekend luxe.
Met de fabriek bleven ook de verhalen bewaard. Over de Tearoom met uitzicht over de gebombardeerde stad waar de wederopbouw van Rotterdam werd uitgedacht. De scheve luchtbruggen tussen fabriek en magazijn die eigenlijk recht bedoeld waren. De streng gescheiden trappenhuizen voor vrouwelijk en mannelijk personeel. De geheime gang voor de keurmeester. De Van Nelle Fabriek leest als een spannend boek. De voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

 


Overnachting in De Rotterdam
We hebben een behoorlijk aantal kamers geblokt in het NHOW Hotel. Het hotel is gevestigd in het door Rem Koolhaas ontworpen gebouw “De Rotterdam” aan de Wilhelminapier. De Rotterdam is 149 meter hoog, heeft 44 verdiepingen en bestaat uit drie dicht naast elkaar geplaatste transparante torens waarvan de bovenste helft verschoven is ten opzichte van de onderste. De oppervlakte is ca. 160.000 m2 en in volume is De Rotterdam het grootste gebouw van Nederland dat in één keer is ontwikkeld. In november 2013 is De Rotterdam opgeleverd.

Er zijn helaas geen kamers meer beschikbaar voor het gereduceerde tarief in het NHOW hotel.

Check-in / check out
Inchecken is mogelijk vanaf 14.30 uur, uitchecken is mogelijk tot uiterlijk 10.30 uur.

 


Galafeest in het Drijvend Paviljoen

Op 4 minuten loopafstand van NHOW, in de Rotterdamse Rijnhaven, ligt het Drijvend Paviljoen. Dit opvallende bouwwerk is een complex van drie drijvende halve bollen. Het krijgt een hoogte van 12 meter, een totaal vloeroppervlak van vier tennisbanen en is in zijn geheel verplaatsbaar. Het drijvend paviljoen is niet alleen bijzonder door de drijvende bollen op het water, maar ook klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel. Het drijvend paviljoen is een pilot en katalysator voor drijvend bouwen in Rotterdam.

 


Parkeren
De parkeerkosten op het terrein van de Van Nelle Fabriek zijn inbegrepen in de congresprijs. De locatie beschikt over een groot aantal parkeerplaatsen en is gelegen op korte afstand van de uitvalswegen. Wij raden de LSA leden daarom aan om op donderdag met het openbaar vervoer of met de auto naar de van Nelle Fabriek te komen en daar de auto te laten staan op het bewaakte parkeerterrein. Voor vervoer naar het NHOW hotel en de volgende ochtend naar de Van Nelle Fabriek wordt gezorgd. Na afloop van het Symposion hoeft u dan niet meer naar de binnenstad voor uw auto, maar kunt u snel huiswaarts keren.
Parkeren bij het NHOW hotel of elders in de stad is voor eigen rekening.